Vissen op zeelt

Zeelt is een gewaardeerde vis onder de sportvissers. Toch zijn er weinig vissers die ervoor kiezen om gericht op zeelt te vissen. Zeelt is een krachtige vis waardoor het een spectaculaire visserij is, zeker op licht materiaal. Maar hoe vis je eigenlijk gericht op zeelt? Dat leggen we graag uit.

Leer vissen in Nederland

Vistechnieken voor zeelt

Grof gezegd zijn er 2 manieren om op zeelt te vissen, namelijk met de pen of met lood op de bodem. Voor het penvissen kan het best gekozen worden voor een lichte penhengel voor karper. Ga hierbij niet zwaarder dan een testcurve van 1.50lbs. Een andere mogelijkheid is een wat zwaardere matchhengel. Als je liefhebber bent van vissen met de vaste stok kan dat natuurlijk ook. Maak dan wel gebruik van elastiek. Zeelt is misschien wat kleiner dan karper, maar onderschat de kracht van deze vis niet!

Vissen op zeelt met de method feeder

Wanneer gekozen wordt voor vissen met lood op de bodem, is de method feeder een perfecte methode om zeelt te vangen. De hair biedt de mogelijkheid om met aas als mini-boilies, pellets of maïs te vissen. De korte onderlijn en het gewicht van de korf vormen een zelf-haak systeem. Kenmerkend voor de method feeder is dat het haakaas perfect gepresenteerd wordt tussen het aas op de method korf. Gebruik hiervoor een echte method hengel, of een gewone feederhengel.

Weten hoe vissen met de method feeder precies werkt? Lees dit artikel dan zeker even!

Vast-lood systeem voor zeelt

Tot slot kan gekozen worden voor een vast-lood systeem. Het vissen met een vast-lood systeem op zeelt lijkt veel op het statisch karpervissen. Gebruik wel lichtere materialen, een hengel tot 1.50lbs en lood van zo’n 40 á 50 gram. Gebruik ook een kleinere haakmaat, maatje 10 of 12 op een onderlijn van 20 cm is heel geschikt. Bij deze visserij kan ook gebruik gemaakt worden van piepers, al is het niet noodzakelijk. Een molen met een vrijloop systeem is erg handig, een kleine karpermolen is daarom een aanrader.

De juiste stek kiezen voor zeelt

Zeelt staat erom bekend dat ze houden van wateren met veel beplanting. Daarom kan er ook het best gevist worden in de buurt van deze beplanting. Zonnige plekken tussen lelies, bij een rietkraag en overhangende bomen zijn echte hotspots. Later in het najaar zullen zeelten zich meer naar de diepte verplaatsen. Ook op diepere stekken groeit beplanting, maar deze plekken zijn wat lastiger te vinden. Probeer dit soort plekken te vinden door een paar keer te werpen. Daarnaast kan er geïnformeerd worden bij vissers die regelmatig op een water vissen. Kennis van het water betekent vaak ook dat zij dit soort plekken weten te vinden.

Aas en voer bij vissen op zeelt

Voor het vissen op zeelt zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft aas. Een combinatie van particles heeft zich lang en breed bewezen. Maïs, duivenvoer en hennep zijn heel aantrekkelijk voor zeelt. Ook wanneer je kiest voor het vissen met boilies zijn deze particles goed om een voerplek mee te maken.

Over boilies gesproken, miniboilies werken ook uitstekend voor het vissen op zeelt. Kies een boilie met een diameter van 8 of 10 mm. Zeker op wateren waar karpervissers actief zijn zullen boilies geaccepteerd worden door zeelt. Een combinatie van miniboilies en pellets is aan te bevelen.

Tot slot is zeelt prima te vangen met maden, casters en wormen. Vraag jezelf wel af in hoeverre je ‘last’ zult hebben van witvis als je hiervoor kiest. Het is in ieder geval duidelijk dat zeelt niet heel kieskeurig is wat betreft aas. Probeer daarom vooral verschillende soorten aas om te kijken wat het best werkt.

Voorvoeren vergroot je kansen

Een aantal dagen van tevoren beginnen met wat handjes voer te gooien op de plekken waar je wilt gaan vissen vergroot je kansen. Zeelten zullen weten dat dit een voedselrijke plek is en komen daarom vaker terug. Daarnaast hebben ze hier een aantal dagen ongestoord kunnen eten waardoor ze vertrouwen hebben in de plek. Zeker voor zeelt is dit belangrijk, ze zijn van nature namelijk vrij schuw.

Of je statisch gaat vissen met twee hengels of rustig met één hengel gaat penvissen, maak in alle gevallen twee voerplekken. Als het op de ene plek niet zo lekker loopt kun je het altijd nog op je andere plek proberen. Daarnaast kan de stek verstoord zijn na een vangst waardoor verplaatsen nodig kan zijn.

Wanneer vissen op zeelt?

Zeelt is het gehele jaar door te vangen, maar in de winter is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ga daarom het best op zeelt vissen in de lente, zomer of herfst. Zeker in de zomer geldt dat zeelt voornamelijk in de avond op zoek gaat naar voedsel. Dit heeft weer te maken met het schuwe karakter van zeelt. Overdag is het namelijk vaak druk langs de waterkant en blijven ze verdekt opgesteld tussen de planten.

Bijvangsten

Met deze tips is het tijd om te beginnen met gericht vissen op zeelt. Met gebruik van juiste materialen, aas en het kiezen van de juiste stek vergroot je de kans op zeelt. Hoe dan ook lijken de vistechnieken veel op vissen op brasem en karper. Houd dus rekening met deze ‘bijvangsten’. Maar laten we eerlijk zijn, er is niets mis met een mooie brasem of karper toch? Veel succes aan de waterkant!

Lees ook eens: Vissen met de method feeder

Kies jouw visserij

Wat vind jij het leukst om te doen?

Vissen met de feeder

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen met de method Feeder

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen op brasem

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen op voorn

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Recent Posts:

Vissen op snoek

Gesloten tijd

De regels tijdens de gesloten tijd zijn er voornamelijk op gericht om het vissen met kunstaas te verbieden.

Read More
Penvissen op karper

Forellenvijver

Wanneer je ziet dat er op een bepaalde plek veel vissen rondhangen, is het verstandig om een plekje in die hoek te kiezen.

Read More