
De brasem (Abramis brama) is een zoetwatervis uit de familie van de karperachtigen. Deze vis komt veel voor in Europa, vooral ten noorden van de Alpen, Pyreneeën en op de Balkan. Het leefgebied strekt zich uit tot de Kaspische Zee, Zwarte Zee en het Aralmeer. Brasems leven in vijvers, meren, kanalen en langzaam stromende rivieren.
Een brasem heeft een hoog, zijdelings afgeplat lichaam en een onderstandige bek. De kleur varieert van zilverachtig bij jonge exemplaren tot bronskleurig bij oudere vissen. De vinnen zijn grijs tot zwart, nooit rood. De gemiddelde lengte ligt tussen de 30 en 55 cm, met uitschieters tot 90 cm. Het gewicht ligt meestal rond de 2 tot 4 kg, maar records laten zien dat sommige brasems de 9 kg overschrijden.
Brasems leven in scholen, vaak in de benedenloop van rivieren en in voedselrijke meren met een modderige bodem. Ze zoeken hun voedsel op de bodem, waar ze zich voeden met larven, wormen, waterplanten en plankton.
De paaitijd loopt van april tot juni, wanneer het water rond de 17 °C is. Vrouwtjes leggen dan 100.000 tot 300.000 eieren op waterplanten. Jonge brasems blijven aanvankelijk tussen de waterplanten en bereiken na drie tot vier jaar geslachtsrijpheid.
Brasem is een populaire vis onder sportvissers. Door zijn gewicht speelt hij een belangrijke rol in viswedstrijden. Voer is essentieel bij het vissen op brasem, vooral als er levend aas zoals maden tussen zit. Het aas moet op de bodem liggen, waardoor het belangrijk is om goed te peilen hoe diep het water is. Een onderlijn die zo’n 30 cm over de grond sleept, werkt vaak goed. Maden en maïs zijn geliefde aasopties. Zowel een vaste stok als een werphengel is geschikt voor deze vistechniek.
Jonge brasems lijken op voorns en kolbleien. In vergelijking met een voorn heeft een brasem een sterk afgeplat lichaam en een lange anaalvin. Het verschil met een kolblei is zichtbaar aan de schubben: een brasem heeft 11 à 12 rijen, terwijl een kolblei er 10 heeft.
Tijdens de paaitijd krijgen mannetjes leguitslag, herkenbaar aan kleine, harde wratjes op de kop en kieuwdeksels. De brasem produceert veel slijm, wat hem een kenmerkend glibberig uiterlijk geeft.
De brasem is een veelvoorkomende en herkenbare vis in de Nederlandse wateren. Voor witvissers biedt hij een uitdagende, maar zeer gewilde vangst. Zeker bij het vaste stok en feedervissen.
Kom alles te weten over het vissen op karper, witvis, roofvis en meer! Al je vragen op gebied van hengelsport worden beantwoord.