Karpervissen met de pen

De karpervisserij is de laatste jaren nogal gemoderniseerd. Piepers en voerboten zijn steeds vaker aanwezig aan de waterkant. Echter houdt niet iedereen hiervan en blijven veel mensen toch graag bij de traditionele manier van vissen, namelijk penvissen. Lekker met een pennetje de waterkant afstruinen op zoek naar die ene karper.

Penvissen op karper

Geschikte penhengel voor karper

Voor het vissen op karper met de pen zijn gewoon hengels op de markt. Penhengels zijn een stukje lichter dan de “gewone” karperstokken. Een testcurve die je veel tegenkomt bij penhengels is ongeveer 1.50 lbs. Een zwaardere hengel heb je ook niet nodig omdat je bij het penvissen niet met zware loodgewichten hoeft te werpen. Een lengte van 3,60m is heel gebruikelijk en biedt de mogelijkheid om over obstakels als riet te kunnen vissen. Zorg dat je een hengel hebt met een mooie parabolische actie en die lekker in de hand ligt, veel meer is er niet nodig bij een penhengel.

Molen voor penvissen op karper

Ook bij het penvissen geldt dat de slip erg belangrijk is. Je vist vaak met iets dunnere lijn bij het penvissen, wat de slip extra belangrijk maakt. Door een goede slip komt er minder druk te staan op de lijn, waardoor er minders kans is op een lijnbreuk. Daarnaast is het niet nodig om een molen met honderden meters lijn te nemen. Je kan kiezen voor een mooi klein molentje, uit de 2500 tot 4000 serie.

Welke lijn gebruiken bij het penvissen?

De dikte van de lijn is een beetje afhankelijk van de situatie. In principe zou een lijn van 25/00 dit klusje prima moeten kunnen klaren, maar er zijn natuurlijk situaties waar uitzonderingen gelden. Wanneer je op een water vist waar mogelijk obstakels aanwezig zijn kan je beter voor de veilige weg kiezen en een iets dikkere lijn pakken, bijvoorbeeld 30/00.

Dobber voor karper

Kies voor een klein dobbertje van 1 tot 2 gram om acties rond je aas zo goed mogelijk te kunnen registreren. Karperpennetjes hebben vaak een ringetje onderaan waar je de lijn doorheen haalt. De dobber kan dan vastgezet worden door middel van 2 loodhageltjes of rubberen stuitjes.

Welk aas bij karpervissen met de pen?

Bij het penvissen wordt vaak gebruik gemaakt van pellets en/of particles. Een blikje maïs is in principe voldoende om een middag te kunnen gaan vissen.

Montage penvissen

Het is belangrijk om het aas altijd op de bodem aan te bieden. Daarom word er bij het penvissen vaak een loodje op ongeveer 10 tot 15 cm van de haak geplaatst. Dit loodje is eigenlijk te zwaar waardoor de dobber zou zinken, maar daardoor kan je dus zien of je op de juiste diepte aan het vissen bent. Wanneer je graag met aas als tijgernoten vist is het nodig om een onderlijn met hair te nemen. In geval van blikmaïs kan dit prima op de haak geprikt worden.

Voerplekjes maken op hotspots

Als een mooi water hebt gevonden om te gaan vissen, is het handig om een aantal voerplekjes te maken. Als er op de ene plek weinig activiteit is, kan je het op een ander plekje gaan proberen. Drie voerplekjes is genoeg om mee te beginnen. Hotspots voor penvissen zijn plekken langs het riet of bijvoorbeeld onder een overhangende boom.

Lees ook eens: Karpervissen aan de oppervlakte

Kies jouw visserij

Wat vind jij het leukst om te doen?

Vissen met de feeder

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen met de method Feeder

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen op brasem

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Vissen op voorn

A short description of the service and how the visitor will benefit from it.

Recent Posts:

Vissen op snoek

Gesloten tijd

De regels tijdens de gesloten tijd zijn er voornamelijk op gericht om het vissen met kunstaas te verbieden.

Read More
Penvissen op karper

Forellenvijver

Wanneer je ziet dat er op een bepaalde plek veel vissen rondhangen, is het verstandig om een plekje in die hoek te kiezen.

Read More